Å skape rom for lek – bokstavelig talt

Av
Lene-Marie Monrad-Hole
Barnehagelærer, forfatter og fagformidler
Lene Holte
Barnehagelærer, forfatter og fagformidler 

Et barnehageår er snart ved veis ende, og et innholdsrikt leke-år ligger bak oss. Vi har hatt gleden av å samarbeide med mange ulike barnehager, og ønsker å by på et innblikk i noen av dem her. Ved å løfte frem de ansattes refleksjoner, bilder til inspirasjon og betydningen av gjøring, håper vi at flere barnehager inspireres til å klargjøre sine lekemiljøer til et nytt og lekent år i august. Det handler mye om å sette av tid og jobbe strukturert.

Lekens betydning i barns liv
«Barna blir fargeløse inni seg hvis de ikke får rom til leken og kreativiteten. Hvis alt skal ha et formål, blir selve livet til slutt formålsløst» skriver Warholm i sin siste bok.
Lekens betydning for barns trivsel, trygghet og opplevelse av indre ro, er kanskje viktigere å løfte enn noen gang. I en tid der utbytte og optimalisering verdsettes, blir leken stadig mer satt under press. Alle de henvendelsene vi får fra barnehager som ønsker bistand til å utvikle sine lekemiljøer, vitner om et tydelig standpunkt og en ambisjon om at leken skal prioriteres og vernes om i deres barnehage. De har rett og slett tatt et valg på vegne av barna.

Øren Andelsbarnehage: småbarn

Øren Andelsbarnehage: storebarn

Hvordan kan arbeidet med leken gjøres?
Spørsmålet som ofte melder seg, er hvordan kan det gjøres i praksis? Hvordan kan vi tilrettelegge miljøer som bokstavelig talt skaper rom for lek, kreativitet og inkludering for de ulike aldersgruppene? Hvordan kan kunnskapen ansatte har om barns behov i lek omdannes til det vi kaller gjørekompetanse? Det vil si at kunnskapen blir synlig i måten lekemiljøene struktureres og ivaretas på. Vi eier selvsagt ikke fasiten på hvordan dette skal gjøres, fordi mulighetene er mange. Likevel har vi bred erfaring med å tilby barnehager en systematikk i hvordan komme i gang. Vi reiser mye rundt og bistår barnehager i deres egne rom, hjelper til med å se muligheter og viser hvordan ulike materialer og leker kan settes i kombinasjon for å invitere til lek.

En av barnehagene vi nylig har vært hos er Nærsnes Kystbarnehage i Asker. Her hadde vi hele planleggingsdagen sammen med de ansatte til å klargjøre lekemiljøene for et nytt år.

Nærsnes Kystbarnehage: småbarn

Nærsnes kystbarnehage: storebarn

Styrer deler sine tanker i etterkant: 
Forberedelser til en slik dag handler om innsamling og sortering, om forståelse for hva vi trenger for å fasilitere og inspirere til barnas lek. Fleksible, funksjonelle og lune lekemiljøer med mye materiell, med hvileplasser og møteplasser. Tilpasset alder og behov. Alle avdelinger ser helt fantastiske ut og roper: «Kom og lek, da vel!» Gjennom felles arbeid sikrer vi eierskap og felles læringsprosess. Slik blir det også lettere å ivareta miljøene fremover.

Det har vært fantastisk stemning, både i personalgruppa og blant barna. Jeg var på småbarnsavdelingen mandag morgen og ble førstehåndsvitne til fornøyelig lek, forflytninger og samlek. Jeg ble helt varm i hjertet.  

Å se leken med nye briller
I Nedre Bleiker Barnehus i Asker forteller styrer at den største gleden ved endringene som er gjort, er å se hvordan barna har tatt imot de nye lekemiljøene:
Hos de eldste har rolleleken virkelig blomstret, og de yngste er i ekstase over å møte miljøer som lar dem tumle, samle og frakte. Vi opplever fornøyde barn som møter lekemiljøer som roper "kom og lek". Og ikke minst er personalet engasjerte og ser lek og lekemiljøer med "nye briller".

Nedre Bleiker Barnehus: småbarn

Nedre Bleiker Barnehus: storebarn

Leken rommer flere barn nå
Etter hvert som barn og ansatte får erfaring over tid med de nye lekemiljøene, er det spennende å høre hvilke tanker de gjør seg. Tronvik Gårdsbarnehage i Moss er også en barnehage vi har samarbeidet med dette året, og her kommer en beskrivelse fra de ansatte på småbarn:

Vi opplever allerede med de nye lekemiljøene at leken «lander» på en annen måte enn tidligere, og leken rommer flere barn, samt flere leker på tvers av hverandre. De blander lekematerialer, tilfører forskjellige materialer i leken sin, bygger hytter, hus, hinderløyper og leker på en helt annen måte enn tidligere.

Tronvik Gårdsbarnehage: småbarn

Tronvik Gårdsbarnehage: storebarn

På storebarn kan de ansatte fortelle dette:
Vi ser en stor utvikling i leken til barna - leken er mer i flyt og ofte er flere barn enn før involvert i samme lek. Vi observerer mye bevegelse og «arbeid» - barna skaper og omskaper underveis i leken, det virker som om alle til enhver tid har noe å gjøre og har mulighet til å delta.

Vi opplever at barna har blitt godt kjent med de nye materialene, de blir brukt på mange forskjellige måter. Det virker nå lettere for barna å lage seg sine egne lekesoner. Rommet i seg selv har blitt «større». 

Å lede arbeidet med lek
I Øren Andelsbarnehage i Drammen jobber de nå videre på egenhånd, og betydningen av å lede, og holde arbeidet varmt og pågående betyr alt:
Vi jobber fortsatt godt med lekemiljøene våre, vi har nettopp hatt en ny kveld der vi igjen har byttet ut og flyttet om på grunnmaterialene. Nå som vi er "overlatt til oss selv" er det viktig at vi holder det varmt i minnet, vedlikeholder og pleier miljøene våre - slik at de stadig inspirerer barna til lek. Vi merket på ny en begeistring hos barna, noen sa: "har dere gjort om igjen!?" Det er spennende å observere barna i de nye miljøene, hvordan de leker og bruker materialene så forskjellig fra dag til dag. Denne prosessen har vært en berikelse for barnehagen. 

Spennende tid i vente
Dagen etter gjøre-kvelden i Rikeåsen barnehage i Kolbotn forteller styrer:
Vi kunne merke at både barn og foreldre var veldig oppspilte når de kom inn porten på morgenen. Spenningen var til å ta og føle på. Blikkene til barna sa alt! Ett barn utbrøt: «Det kommer til å være kjempegøy i barnehagen i dag!» i ren entusiasme. Foreldre hadde nysgjerrige blikk rundt i lokalene, og kom med innspill som «så annerledes og spennende det ble!». Etter to minutter var alle lekemiljøene allerede i bruk, og ting flyttet på.

Vi har en spennende tid i vente!

Rikeåsen barnehage: småbarn

Rikeåsen barnehage: storebarn

Prioriteringen av barns lek synes lang vei i disse barnehagene – i både rom og ansatte. Og i tiden. I arbeidet med å skape gode liv for barna i barnehagen må nettopp tiden struktureres slik at barn får rom til å leke, puste, hvile og bare være. Slik Warholm skriver: Når vi stopper opp, skaper vi rom for lek og kreativitet, og det er i dét rommet den viktigste utviklingen foregår.

Tusen takk for samarbeidet, kjære fine barnehager!
Lekemiljøene er rustet og klare for et nytt og lekent barnehageår.
Godt jobba, og god sommer!

Warholm, Line Marie (2023) Foreldrerevolusjonen. Fire veier til robuste barn. Gyldendal
Melvold, Holte, Monrad-Hole, Wallumrød (2023) Å skape rom for mening. Lek og prosjektarbeid i barnehagen. Kommuneforlaget