Å skape rom for lek – bokstavelig talt

Å skape rom for lek – bokstavelig talt

Et barnehageår er snart ved veis ende, og et innholdsrikt leke-år ligger bak oss. Vi har hatt gleden av å samarbeide med mange ulike barnehager, og ønsker å by på et innblikk i noen av dem her. Ved å løfte frem de ansattes refleksjoner, bilder til inspirasjon og betydningen av gjøring, håper vi at flere barnehager inspireres til å klargjøre sine lekemiljøer til et nytt og lekent år i august. Det handler mye om å sette av tid og jobbe strukturert.

Read More

Inspirasjon til fleksible lekemiljøer i møte med de eldre barna

Inspirasjon til fleksible lekemiljøer i møte med de eldre barna

Dette blogginnlegget henger sammen med forrige innlegg - der vi så nærmere på lekemiljøet til de yngste barna i Barnas Have på Nøtterøy. Det vil derfor være relevant å lese det først. I forrige innlegg beskrev vi 4 veivisende stikkord for å arbeide strukturert med lekemiljøene, og disse stikkordene er like aktuelle i arbeid med lekemiljøene til eldre barn.

Read More

Inspirasjon til fleksible lekemiljøer i møte med de yngste barna

Inspirasjon til fleksible lekemiljøer i møte med de yngste barna

De siste årene har vi fått mulighet til å bistå mange barnehager i arbeidet med å utvikle barns lekemiljøer. Det vi har erfart i slike prosesser er hvor viktig det er med en tydelig struktur på hvordan dette arbeidet kan gjøres. Det er så fort gjort at det kan bli tilfeldigheter som styrer endringene hvis vi ikke har et fagfundament å jobbe ut ifra – noe å navigere etter. Derfor har vi utarbeidet 4 stikkord med utgangspunkt i det som kjennetegner barnas behov i leken.

Read More

Å bygge bro mellom barnehage, skole og SFO - med leken som forbindelseslinje

Å bygge bro mellom barnehage, skole og SFO - med leken som forbindelseslinje

«Det er her vi liker best å leke» sier Julie, og svinger seg rundt i rommet. Hun er en av de eldste i barnehagen. Flere av barna rundt henne nikker bekreftende, og begynner å gå fysisk til verks med alle kassene. «Vi pleier å bygge sånn her med de» forklarer Oskar, og henvender seg til den ansatte fra SFO. «Bare kom inn, Svein» fortsetter han. Svein beveger seg inn i rommet. Han ser seg rundt, smiler og setter seg ned på en kasse. Han følger interessert med på det barna viser ham.

Read More

Skal alle bli like nå da?

Skal alle bli like nå da?

At vi er særdeles engasjert i barns rett til lek og barnehagenes fysiske lekemiljøer er ingen stor nyhet lenger. Vi har både skrevet og snakket mye om lekemiljøer de siste 3 årene. Etter å ha jobbet systematisk inn i over hundre barnehager har vi gjort oss mange oppdagelser og refleksjoner. Mange av dem har vi delt med dere tidligere. Nå ønsker vi å dele tanker og erfaringer vi i liten grad har løftet og uttalt utad. Tiden er inne for å dele de perspektiver, spørsmål og tilbakemeldinger vi møter påfallende ofte i prosesser med å utvikle inkluderende lekemiljøer.

Read More

Sanselige lekemuligheter - jeg er her for deg – del 2

Sanselige lekemuligheter - jeg er her for deg – del 2

Dette innlegget bygger videre på forrige innlegg hvor vi tok dere med inn i Ringshaug barnehage og de yngste barnas lek, og handler om de ansattes væremåte i møte med de yngste. Forrige gang beskrev og begrunnet de romlige og materielle valgene som var tatt i lekemiljøet, og avsluttet med disse spørsmålene:

Hvor og hvordan plasserer vi oss for at barn skal få ta den største plassen?
Hvordan møter vi barns uttrykk?
Hvordan er vi støttende og utforskende tilstede i leken?

Read More

Sanselige lekemuligheter – lyden av de yngste barnas lek – del 1

Sanselige lekemuligheter – lyden av de yngste barnas lek – del 1

I dette blogginnlegget ønsker vi å gi dere et lite innblikk i hvordan leken og lekemiljøene kan se ut hos de aller yngste barna i barnehagen. Hos 1-åringene. Vi vil invitere dere inn i små hverdagsøyeblikk, med både praksisfortellinger, bilder og filmsnutter. Beskrivelsene er fra Pelagos, en småbarnsavdeling i Ringshaug barnehage i Tønsberg. De er en del av pilotbarnehagene våre og har i flere år arbeidet med å utvikle psykisk helsefremmende lekemiljøer. Denne formiddagen har jeg fått mulighet til å komme og være sammen med dem. Sammen med Jenny, pedagogisk leder, klargjøres nå rommet til lek.

Read More

Med lek som kompass

Med lek som kompass

I dette blogginnlegget vil vi heie frem gjørekompetansen til de ansatte i Gamlestova barnehage i Luster kommune. Denne høsten har vi bistått dem i arbeidet med å utvikle psykisk helsefremmende lekemiljøer. Målet har vært å skape rom i barnehagen som spiller på lag med både barn og ansatte, og som kommuniserer: Kom og lek! Slik at barna daglig får spennende, innbydende og varierte lekemuligheter.

Read More

Velkommen til barnehagen - velkommen til leken!

Velkommen til barnehagen - velkommen til leken!

Dette innlegget handler om verdien av å ta aktivt hånd om lekemiljøene i barnehagen, og hvor viktig det er at barn blir invitert inn til interessante lekemiljøer - hver dag. Ved hjelp av to praksisfortellinger fra dette barnehageårets første dag, vil vi ta dere med inn i våre refleksjoner knyttet til fleksible lekemiljøer, valg av materialer og de ansattes lekekompetanse. Vi har også valgt å dokumentere arbeidet gjennom bruk av fotografier og små filmsnutter som vil følge teksten og forhåpentligvis være til inspirasjon for dere.

Read More

Når kunst inspirerer til lek

Når kunst inspirerer til lek

Denne vinteren har hele barnehagen samlet seg om et overordnede prosjekt med tittelen «Med blikk for kunst». Barnehagen består av 4 avdelinger med til sammen 67 barn. Vi har både samlet oss på tvers av aldersgrupper, men og vært i egne grupper på avdelingene. I dette innlegget vil jeg fortelle litt om hvordan vi har jobbet med prosjektet i aldersgruppen 3-5 år.

Read More

Fra tips til tankekart - del 3

Fra tips til tankekart - del 3

Dette avsluttende blogginnlegget i serien om tankekart og prosjektarbeid bygger videre på del 1 og 2 – Fra tips til tankekart. Om du ikke allerede har lest dem vil vi anbefale det for at dette innlegget skal gi mening. Tankene denne gangen er å synliggjøre hvordan bruk av spor kan skape impulser og fremdrift i et prosjekt. Og hvordan sporene til slutt leder oss frem til første møte med prosjektkarakterene Rose og Rotto Puddel.

Read More

Fra tips til tankekart – del 2

Fra tips til tankekart – del 2

Dette innlegget bygger videre på forrige innlegg der vi introduserte bruk av tankekart som en arbeidsmåte og et klokt grep å gjøre for å få idéer opp og frem. Tankekart er en måte å synliggjøre sammenheng og rød tråd i arbeidet. Mange etterspør også tips og ideer til innhold for prosjektarbeid – og ikke minst hvordan komme i gang. Det er derfor vi har valgt å vise ved hjelp av tankekart hvordan man kan gjøre dette.

Read More

Fra tips til tankekart – del 1

Fra tips til tankekart – del 1

Vi opplever ofte i møte med barnehagefolk, og på ulike idéforum, at mange trenger konkrete tips og ideer til hvordan komme i gang med prosjektarbeid. Men gjerne også etter at det er valgt ut tema for prosjektarbeid, ønsker mange tips til hvordan de kan jobbe med temaet. Altså hvilket innhold man skal planlegge på vegne av barna. Dette innlegget skal derfor handle om hvordan vi kan tenke kreativt og helhetlig når vi skal i gang med planlegging av prosjektarbeid i barnehagen.

Read More

Prosjektsamlinger – en start uten prat

Prosjektsamlinger – en start uten prat

Det er tid for prosjektsamling og rommet er omtenksomt iscenesatt til en ny fellesskapsopplevelse. Musikk og lys strømmer ut i rommet. På gulvet ligger et stort teppe vi skal samle oss rundt. Her ligger det tegneplater klare med barnas portrettbilder og en lite ark montert til å tegne på. Det ligger en spent stemning blant barna når de kommer inn i rommet.

Read More